Open menu
75 jaar bevrijding Valkenburg: WE DO REMEMBER

75 jaar bevrijding Valkenburg

Berg, Terblijt, Vilt Broekhem, Emmaberg, Heek, Houthem, St Gerlacht, Geulhem,  Keutenberg, Strabeek, Oud Valkenburg, Schin op Geul, Strucht, Walem, Schoonbron, Sibbe, IJzeren, Valkenburg Centrum

Museum Valkenburg organiseert van 1 september tot en met 27 oktober 2019 een uitgebreide tentoonstelling met meer dan vijfhonderd, merendeels nooit vertoonde, documenten, films, foto’s en voorwerpen.

Door de omvang van de tentoonstelling zal deze op twee locaties gehouden worden: in Museum Valkenburg in de Grotestraat-Centrum en het voormalig postkantoor aan de Lindenlaan te Valkenburg aan de Geul

De tentoonstelling  “We Do Remember “ heeft vier belangrijke aandachtspunten:

1) De inval en bezetting door de Duitsers vanaf 10 mei 1940. Ook worden de tijdens de oorlog neergestorte vliegtuigen in- en rondom Valkenburg belicht. Vooral het gevecht rondom de bunker van Schin op geul komt aan de orde.

2) Het verhaal van de slag om groot Valkenburg; een chronologische opsomming van de vijf dagen durende  strijd tussen de  Amerikaanse 30ste infanteriedivisie en de 2de tankdivisie divisie versus de Duitse 275e infanteriedivisie en de 116e infanteriedivisie.

Een speciale plaats is ingeruimd voor de Amerikaanse soldaten die sneuvelde op Valkenburgse bodem

We vertellen het persoonlijke verhaal van deze dappere mannen. Wie waren zij? Hoe zagen ze eruit? En waar zijn ze uiteindelijk gesneuveld?

3)  De rol van het 91ste Evacuation Hospital in het St. Ignatiusklooster in Valkenburg en Rest Center Valkenburg voor het Amerikaanse leger.

Ons uitgebreide onderzoek heeft nooit eerder vertoonde foto’s, feiten, dagboeken en artikelen opgeleverd, die al 75 jaar in bezit waren van Amerikaanse veteranen of in Amerikaanse archieven waren ondergebracht.

4) De laatste getuigen: gefilmde interviews met inwoners uit de gemeente Valkenburg die speciale herinneringen aan deze periode bewaren en deze met ons wilden delen.

Tijdens de expositie vinden er verschillende presentaties en boeklezingen plaats,

De tentoonstelling loopt van 1 september tot 27 oktober 2019 in het Museum aan de Grote Straat Centrum en in het voormalig Postkantoor aan de Lindelaan in Valkenburg aan de Geul.

info en tickets: museum Valkenburg.nl