Open menu
Dorpskalenderfoto van April 2021

Roeiboten bij Kasteel (S)chaloen omstreeks 1960. Verhuur door fam. Willems

Dorpskalender foto van de maand april Roeiboten bij kasteel (S)chaloen omstreeks 1960.
Over zijn herinneringen aan kasteel Schaloen en de roeiboten vertelt Ger Willems het volgende:
In 1948 begon mijn vader, Victor Willems sr, met de exploitatie van een restaurant in de keldergewelven van kasteel Schaloen. Hij begon tevens op de slotgracht met een roeivijver. In het begin werd er gebruik gemaakt van houten roeiboten die elk jaar aan het einde van het seizoen, meestal september/oktober, onderhouden moesten worden. De boten werden uit het water gehaald en op de walkant geplaatst. Daar werden ze geheel met teer ingesmeerd en waar nodig werden grote spleten eerst met een teertouw gedicht. Rond 1960 werden de houten boten vervangen door ijzeren boten. Deze moesten ook elk jaar, aan het einde van het toeristenseizoen, uit het water gehaald. Dan was het poetsen, schuren en verven. Eerst een menie­laag en daarna een kleurtje.
De aanlegsteiger was in het begin slechts een houten vlonder. Later werd deze vervangen door beton. Dat was ook gemakkelijker om de boten uit het water te trekken.
De kaartjes voor een roeitochtje werden verkocht aan de kassa bij de aanlegvlonder. Dat was een houten keetje aan de walkant. Een kaartje kostte in de beginjaren ongeveer een kwartje. Later werd dat 45 tot 50 cent. Vanaf 1960 kon je ook een ijsje aan de kassa kopen. Mede hierdoor werd het ook een geliefde plek voor de jeugd om een afspraakje te maken.
Vanaf mijn 12e heb ik meegeholpen hij de roeiboten. Maar dat werk konden we niet alleen af. Mijn vader huurde in de drukke zomerperiode ook werkstudenten in. Enkele namen die ik me hiervan nog herinner zijn die van Jan Mans en Jan Zijlstra.
We hadden 10 roeiboten om te verhuren. Een roeitochtje duurde ongeveer 30 minuten. Als de tijd voorbij was werden de boten vanaf de walkant met een fluitje teruggeroepen. Als het minder druk was, werd niet zo op de tijd gelet. Dan liep het weleens uit.
Wat ook leuk was, was dat menig bruidspaar in de . bootjes hun bruidsreportage lieten maken. Want de omgeving van het hele kasteel was natuurlijk in trek voor bruidsfoto's zoals de toegangsbrug met poort en de trappen met bordes naar het kasteel.
Met veel plezier denk ik nog terug aan die mooie tijd op kasteel Schaloen.